Alla har ett hungrigt hjärta



Bjorn Sortland - Alla har ett hungrigt hjärta

- Det var ett misstag. Sorry. Problemet är inte bara Katrine, säger jag.
- Nej, säger han. Det var väl det som är problemet. Men det är väl ingen idé att snacka mer om det. Eftersom du säger att det var ett misstag, menar jag.
- Nej... säger jag, och är förvirrad. Är han smartare än jag, har han fattat hela grejen? Eller vad är det?
- Jag tycker om att köra, säger Erik. Då slipper jag tänka. Kan jag köra dig någonstans? Eller ska vi bara åka en liten sväng?
- Jag vill egentligen till Oslo, säger jag utan att låta orden passera hjärnan. Hade det inte varit för att jag är så jävla rädd för det jag snart måste berätta för honom så hade jag frågat honom om... nej.

Mina ord:
Jag har inget att säga. Är mållös. LÄS!

Bra att veta:
125 sidor.
Små kapitel, det är bra om man vill pausa.

/ bokens egna mening Madeleine.

Jasmin, min drömhäst



Patricia Leitch - Jasmin, min drömhäst

Mina ord:
En hästbok som faktiskt var riktigt läsvärd. Den handlar om kärleken till en häst man vet att man aldrig kommer att få och om de oväntade besluten som tas.

Bra att veta: 
160 sidor.
Hästbok.

/ bokens egna mening Emma.

Tricks



Bjorn Sortland - Tricks

- Du har gått här och varit kär i ett år snart! Du måste ju göra nåt! Du måste överraska henne innan hon drar. Jag kan hjälpa dej. Jag vet några tricks.

''Tricks'' är berättelsen om en 16-årig killes taktik för att bli ihop med den vackra utbytesstudenten Janice. Han får hjälp av sin klasskompis Ruth. Men goda råd i kärlek kan leda till de mest oväntade saker.

Mina ord:
Det här var en bra bok! Den tog bara en halvtimme max att läsa. Den har en fin berättelse och jag skulle vilja tipsa om den för personer som inte gillar att läsa mycket.

Bra att veta:
77 sidor.
Väldigt lättläst.
Bjorn har gjort många riktigt bra böcker!


/ bokens egna mening Madeleine.

Jag ska ha barn

Jag ska ha barn!

Hans Peterson - Jag ska ha barn

Daniel är världens lyckligaste. Han och flickvännen Melinda ska ha barn. Deras föräldrar blir tyvärr inte lika överlyckliga eftersom Daniel och Melinda bara är 17 år. Det blir en jul- och nyårs- helg fylld av förmaningar, abortförslag och övertalningsförsök. Men Daniel och Melinda vet vad de vill och står emot föräldrarna. Daniel känner behov av blodsband och skulle för allt i världen inte lämna sitt kommande barn som hans egen pappa en gång gjorde.

Mina ord:
Denna bok är bra. Den är lite svår att förstå ibland tycker. Det är även mycket vackra ord i. Boken är inte tjock.

Bra att veta:
88 sidor.
Lättläst.
Texten är ganska stor.

/ bokens egna mening Madeleine.

Vad är det för fel på dig?



Alicia Thompson - Vad är det för fel på dig?

ANALYS: Patienten, Leig Nolan, har psykologi som huvudämne och är väldigt bra på att lösa sina vänners problem. Sina egna har hon en tendens att överanalysera, särskilt när det motsatta könet är inblandat. Varför vill till exempel inte pojkvännen Andrew att hon ska sova över? Och varför verkar hans rumskompis Nathan avsky henne? Och ännu viktigare - varför drömmer hon om Nathan?

FÖRSVÅRANDE OMSTÄNGIDHETER: Överambitiösa, tävlingsinriktade kurskamrater, en professor i stort behov av terapi och ett par föräldrar som hellre skulle vilja att hon studerade tarokort.

Mina ord:
Den här boken hamnade på min lista av topp tio, vilka som är de bästa böckerna. Riktigt bra historia om en tjej som analyserar allting, finner kärleken och så mycket mer.

Madeleines ord om boken: Tyvärr kan jag inte hålla med Emma om att det var en riktigt bra bok. Den var snarare en av dom sämsta böcker jag någonsin läst. Synd att säga det, men så är det.

Bra att veta: 
348 sidor.
Kärlekshistoria med många hinder.
Som en bibel för tonåringar idag (eller något sådant).

/ bokens egna mening Emma.

Sjutton



Per Nilsson - Sjutton

För sjutton år sedan var du en halv meter lång och vägde tre kilo. Jag kunde bära dig i min hand. Du var alldeles hjälplös och nästan skallig och du luktade gott. Du ser alldeles hjälplös nu också där du ligger på madrassen framför mig. Du är nästan skallig nu också. Men jag kan inte längre bära dig i min hand, och du luktar inte gott. Men du andas. Det är det viktiga. Det är så mycket jag vill berätta, om vem jag är och vem jag varit och vem du varit, och kanske kan jag hjälpa dig att förstå vem du är och varför du blivit den du blivit, jag vet inte.

Jonatan ligger på akuten. Hans pappa sitter hos honom och berättar allt det han skulle ha sagt för länge sedan. Om sin egen tid som 17-årig hippie på sjuttitalet, hur han träffade rebellflickan som skulle bli Jonatans mamma. Och vad som egentligen var orsak till att han inte har sett sin son på elva år.

Mina ord:
Per Nilsson är känd för att skriva bra böcker, även den här är en i mängden av dem. Han skriver en gripande historia som utspelar sig under loppet av bara ett par timmar. Man tröttnar inte på historien eller berättelsen en enda gång, även om där finns en del upprepningar.

Bra att veta:
252 sidor.
Spännande.
Verklighetstrogen.
Känslig historia (alla tycker kanske inte det).
Språket är speciellt och på vissa ställen lite konstigt.

/ bokens egna mening Emma.

Mitt skitliv: en kärlekshistoria



Vibeke Bœkkelund Lassen - Mitt skitliv: en kärlekshistoria

Clara har varit kär i Jonas i flera år. Tyvärr blir hon sällan bjuden till de fester han går på. Men det ändras efter den där händelsen med Charlies kompis Jazzy Jo. Den hon helst vill förtränga. Då blir det plötsligt fler fester, mer uppmärksamhet, fler tillfällen att slippa tänka på vad som händer hemma.
Clara håller allt för sig själv. Men så klampar Charlie in en kväll när det är värre än nånsin.

Mina ord:
Jag tycker att den här boken var riktigt bra. La inte den ifrån mig en enda gång utan streckläste den istället. Här blandas allt från kärlek, förvirring, människor som mår pysikiskt dåligt och saker som följer med från det förflutna.

Bra att veta:
173 sidor.
Tunn och lättläst.
Spännande.
Verklighetstrogen.

/ bokens egna mening Emma.

Måste Jennie välja?



Caroline B. Cooney - Måste Jennie välja?

Reeve satt återigen i studion. Han svalde hårt och satte igång: ''Janie lät sig inte utan protester förvandlas till Jennie. Domstolen hade bestämt att hon skulle återvända till sin biologiska familj i New Jersey. Men Janie kände att hon hade ett begränsat förråd av kärlek och det räckte inte till hennes riktiga föräldrar. För vem behövde dem? Inte hon i alla fall.'' Janie lyssnade chockad till den intensiva radiorösten. Reeve, Janie egen pojkvän, hade sålt hennes innersta. Rakt ut i etern. Han hade gjort de två familjernas olycka till någon sorts underhållning. Och just nu, när Janie började känna att hon kunde älska båda sina föräldrapar. Men hos vilken familj ska hon bo?

Mina ord:
Jag tycker att denna boken var den sämsta i Jennie historian. Men den var inte dålig. Så har ni läst dom två första så läs den sista med. Det är nästan ett måste!

Bra att veta:
220 sidor.
Lite tråkig på vissa ställen.
Spännande.

/ bokens egna mening Madeleine.

12 saker man måste göra innan världen går under



Björn Sortland - 12 saker man måste göra innan världen går under

"Då lovar du?
Vad då? undrar Jan.
Att följa med till Rom i helgen.
Hm... Ja, det har jag väl redan gjort.
Men jag tycker ändå att han ser lite osäker ut. Fast jag bestämmer mig för att strunta i det. Jag tror inte jag kan göra så mycket för att världen inte ska gå under. Det gäller bara att skynda sig och hinna med det viktigaste. Innan det smäller."

Therese är tretton år. Hon har gjort en lista över tolv saker som hon ska  göra innan världen går under. Och hon följer den punkt efter punkt.

Mina ord:
Det var en lättläst bok som faktiskt var riktigt bra. Det handlar om att ta risker, att göra det man vill innan det är för sent. Det tycker jag är ett bra budskap, så länge man håller sig inom gränserna.

Bra att veta:
127 sidor.
Tunn och lättläst.

/ bokens egna mening Emma.

Ylva och Jonte



Sven Martinson - Ylva och Jonte

- Det är en sak jag måste tala om för dig, sa Ylvas pappa.
Någonting i hans ton fick Ylva att stelna till.
- Jag har anmält Jonte till slakt! Han är så gammal och gör ingen nytta längre. Du har ju länge önskat dig en riktig ridhäst. Nu kanske du kan få ett föl.
- Nej, var det enda Ylva fick fram.
Inuti hennes huvud for tankarna runt. Jonte var ju hennes häst. Det var ju hon som skötte honom och brydde sig mest om honom. Inte ville hon byta ut honom mot en annan häst. Men pappa såg så beslutsam ut. Vad skulle hon göra?

Mina ord:
Ett ganska litet intresse för mig egentligen, men hästar har jag alltid tyckt varit intressanta. Därför är hästböcker någonting jag försöker läsa ibland. Den här boken är verkligen en riktig mys-bok. Den handlar om Ylva och hennes häst Jonte, en underbar vänskap mellan häst och människa.

Bra att veta:
144 sidor.
Spännande hästbok.
Tunn och lättläst.

/ bokens egna mening Emma.

Vad hände med Jennie?



Caroline B. Cooney - Vad hände med Jennie?

I tolv långa år har familjen Spring grubblat över vad som egentligen hände deras lilla dotter Jennie. Tre år gammal kidnappades hon i ett köpcenter och har sedan dess varit spårlöst försvunnen. Hennes föräldrar och syskon har börjat betrakta henne som död och vant sig vid tanken på att aldrig mer få se henne.

Men Jennie lever! Hon har haft en trygg uppväxt i en annan familj mycket långt hemifrån och heter numera Janie.

Makarna Spring begär att genast på tillbaka sin försvunna dotter. Men Janie älskar de föräldrar hon har trott varit hennes. Hur ska hon kunna lämna dem och sin pojkvän Reeve - och bosätta sig hos främlingar i en helt annan del av landet?

Mina ord:
Denna uppföljare av ''Saknad: Jennie 3 år'' är väldigt bra! Jennie har svårt att anpassa sig till den nya miljön men gör så gott hon kan.. Eller gör hon det? Jag kan inte säga så mycket mer än att det är en grymt bra bok!

Bra att veta:
202 sidor
Riktigt stor risk för att gråta
Det finns en till bok alltså var detta 2/3 böcker.

/ Bokens egna mening Madeleine.


Saknad: Jennie 3 år



Caroline B. Cooney - Saknad: Jennie 3 år


Först tänkte Janie inte så mycket på bilden av den saknade lilla flickan. Hon var bara ett av de många barn som försvunnit spårlöst och som nu efterlystes av sina förtvivlade föräldrar. Janie hade sett många liknande bilder förut.

Men plötsligt slog det henne. Hon kände igen den där lilla flickan, som enligt texten försvunnit tolv år tidigare i ett köpcentrum. Ocn hon kände igen den prickiga klänningen! Den klänningen hade varit Janies älsklingsplagg...

Det hela verkade så otroligt, som en hemsk mardröm, men hon kunde inte släppa tanken. Flickan på bilden var hon själv!

Mina ord:
Denna bok är en riktigt bra bok. Den berörde mig mycket. För tänk att du ser dig själv på ett mjölkpaket som försvunnen.. Jag skulle inte klara av den tanken.. Tur då att jag är så lik min pappa..

Bra att veta:
Starkt budskap
192 sidor
Det finns två böcker till som jag ska lägga upp här så fort jag läst dem.

/ Bokens egna mening Madeleine.

Bree Tanners andra liv



Stephenie Meyer - Bree Tanners andra liv

Jag stängde av hjärnan. Det var dags att jaga. Jag drog ett djupt andetag, sög in doften av blodet inuti människorna nedanför. De var inte de enda människorna i området, men de var närmast. Vem man skulle jaga var den sortens beslut man måste fatta innan man kände lukten av sitt villebråd. Nu var det för sent att välja.

Bree Tanner kan knappt minnas ett liv utan otäckt känsliga sinnen, övermänskliga reflexer och oövervinnerlig styrka. Ett liv utan en obönhörlig törst efter blod... ett liv innan hon blev vampyr. Allt Bree känner till är livet med de andra nyfödda. En hård och osäker tillvaro där varje ögonblick kan vara ditt sista. Men så möter hon Diego, en annan nyfödd som är lika nyfiken som Bree på deras mystiska skapare. Vem är hon och varför har hon egentligen skapat dem?

Mina ord:
Boken var jättebra! Om man gillar vampyrer och spänning enda fram till slutet är det här en bok för dig.

Bra att veta:
166 sidor.
Är den "femte" delen i Twilight-sagan, man behöver dock inte ha läst de första fyra böckerna.
Tunn och lättläst.
(Bilden är på Engelska, boken heter ju som rubriken på svenska)

/ bokens egna mening Emma.

The return of hjärtans fröjd



Per Nilsson - The return of hjärtans fröjd¨

- Jag älskar dig.
En enda gång har jag sagt det och menat det på allvar. Och den gången var det till en ringande telefon. De ligger inte lätt för mig, de där tre orden. De gör motstånd. Skorrar. Känns fel, känns tillgjorda, som en inövad replik. En pratbubbla. Sockervadd. Somliga verkar tro att det är ett hemligt lösenord som öppnar alla låsta dörrar, som ger tillträde in i alla stängda rum. Eller en fribiljett. Somliga verkar tro att betyder så mycket mer än vad det betyder. Jag vet inte. De ligger inte lätt för mig, de där orden. De har aldrig varit en del av mig. Förrän nu. Nu i kväll. Nu kan jag säga det och mena det. Utan tvekan, utan skyddsnät. Till tre. Just nu kan jag säga det till tre. Och då räknar jag ändå inte mamma och lillsyrran. Tre. Helt fantastiskt. Och mena det lika mycket och lika djupt och lika ärligt.

Mina ord:
Denna boken är en fortsättning på ''Hjärtans fröjd''. En riktigt bra och spännande historia. Per Nilsson vet vad han gör..

Bra att veta:
192 sidor.
Stycken.
Ganska korta kapitel.

/ Bokens egna mening Madeleine.


Hjärtans fröjd



Per Nilsson - Hjärtans fröjd

I sin svarta anteckningsbok
har han först skrivit:
Jag har varit i dej
Nu är du i mej

Sedan har han skrivit:
Jag har varit i dej
två gånger
Nu är du i mej
föralltid

Nu läser han det han har skrivit och gråter. Nu sliter han sidorna ur anteckningsboken. Nu river han sidorna i små, små bitar. Som han spolar ner i toaletten. Vad är det som har hänt?

Mina ord:
Boken är en stark bok. Den är riktigt bra och berör många. Per Nilsson är en bra författare!

Bra att veta:
Korta kapitel.
151 sidor.
Lättläst (enligt mig).
Vart annat kapitel är om nutid och vart annat om dåtid.


/ Bokens mening Madeleine

RSS 2.0